Játékok: Lopjuk vagy sem?

piracy-its-a-crime_1.pngAzt lehet mondani, hogy (Magyarországon) szinte mindenki azzal kezdi, hogy amikor elkezd játszani, akkor többnyire "lopott" szoftvert használ. Nyilván itt nem az ingyenes flashjátékokról van szó, mert persze a farmod ápolgatása (idősebbeknek a tevék etetése) nem minősül szerintem komoly játéknak. Amikor már egy Civlizationről van szó, az játék...

20101217petoficsa4_1.jpgKomolyra fordítva a szót, azt hiszem, elmondható, hogy ennek a hagyománya még arra az időre terjed vissza, amikor itthon nem, vagy csak relatíve borzasztó drágán lehetett megszerezni bármilyen szoftvert. Abban az időben ment a másolgatás ezerrel, és (szerintem) szerzői jogi törvény se volt rá, mert hát miért is lett volna néhány hóbortos hülyegyerek miatt szabályozás, kit érdekelt, hogy csoportosan másolgatják a kazettákat, lemezeket, mikor mit. Aztán valahogy úgy alakult, hogy elterjedtek a PC-k, és velük együtt felvirágzott a másolás-ipar is. Én még emlékszek, amikor a Pecsában megírtak bármit a helyszínen - ha éppen nem volt készleten. Jó volt, olcsó volt, csak egy volt vele a bökkenő: ezzel együtt már elkezdett itthon is életre kelni ennek az "üldözése".

untitled-2.pngA mai napra eljutottunk oda, hogy szinte minden letölthető torrent oldalakról, legyen az film, zene, program, játék, tehát tulajdonképpen egy ingyenes digitális kincsesbánya már a világ, DE. A nagy probléma ezzel az, hogy sok esetben kialakult az a szokás, hogy ami innen beszerezhető, azt már nem is kell megvenni, mert minek. Jelen esetben ez a hosszabb bevezető is annak köszönhető, hogy elkészítettük a saját Minecraft launcherünket, főképpen azért, mert a munkánkat akartuk megkönnyíteni azzal, hogy nem másolgatunk/bénázunk a modolással, hanem inkább két kattintással váltogatjuk a játékainkat, ami a mi esetünkben tudja gyorsítani a munkát. Ki is adtuk ezt a nézőinknek (tudjátok, Minefanatic Youtube csatorna), aminek sokan nagyon örültek. Voltak viszont meglehetősen sokan, akik nem átallottak követelőzni, hogy miért nincs ebből "tört" verzió.

drewen_kabbe.pngIlyenkor szívem szerint kifakadnék minden egyes esetben, hogy: "azért baz+, mert ha megveszed, akkor működik rendesen, hogy a...", és ezután egy hosszas káromkodássorozat bukik ki belőlem, hogy mi a jó istenért nem lehet megvenni egy 20EUR játékok (cca. 6e ft.), amivel évek óta játszik az ember. Mert erre aztán igazán nem lehet azt mondani, hogy rossz befektetés, tekintve, hogy más játékot megvesznek kétszer ennyiért, és nem játszanak vele tizede ennyit sem. Aztán elkezdtem gondolkodni.

payment-methods_1.jpgTisztában vagyok az ország általános helyzetével, meg ugye mindig lehet dobálózni a gazdasági válsággal is, stb... Tudom, hogy sokan a nézőink közül nem rendelkeznek önálló jövedelemmel. Erre rátett még egy lapáttal, hogy kb. 3/4 éve beszélgetek erről a témáról a szomszédommal, aki (talán) mostanra kezdi megérteni, hogy a gyerekeknek az eredeti Minecraft az valódi ajándék, és nem kell szívniuk lépten nyomon mindenféle vírusos-trójais verziókkal. Itt jön a képbe az, amit vén fejemmel már nem biztos hogy látok. Nekem 20EUR, mivel keresek, azért egy elkülöníthető összeg alkalmanként, nem okoz problémát, tulajdonképpen egy este nem megyek el a haverokkal, és már "megspóroltam". Viszont aki nem keres, annak ez egy vagyon. Ezen túl pedig ugye probléma az online fizetés kérdése is sokaknak, hiszen nem értenek a Paypal-hoz, nincs dombornyomott kártyájuk, tehát nem tudják feltétlenül megoldani a vásárlást. Mondjuk én hiszek benne, hogy a legtöbb embernek van egy ismerőse, akit meg tud kérni, hogy segítsen ebben nekik.

Egyszóval azt lehet mondani, hogy a legaktívabb játékosok egyszerűen nem tudják megoldani az internetes vásárlást, és meglehetősen kevés pénzzel rendelkeznek erre a célra. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy megvizsgálom a lehetőségét annak, hogy a nézők kedvére tegyek azzal, hogy megkerüljem a játék eredeti hitelesítését, de azért hozzá kell tennem, hogy ezt nagyon nem szívesen teszem. Ugyanis szerintem ez nagyon nem szép dolog, hogy támogassuk egy játék fizetés nélküli használatát.

a-good-idea_1.pngVégeredményben azzal nyugtatom magam, hogy ha a "tört" verzióban limitáljuk a lehetőségeket, talán motiválja a letöltőit arra, hogy megvásárolják hosszú távon a játékot, és ezzel a teljes funkcionalitását elérje a lehetőségeknek, így picit a lelkem is megnyugszik, hogy talán nem teszek rosszat a játék készítőinek sem. Azért inkább arra buzdítanék mindenkit, hogy ha tetszik egy játék, és tehetitek, vásároljátok meg, mert hosszú távon ez ahhoz vezet, hogy látni fogják a fejlődést a kiadók, és elkezdenek elgondolkodni a lehetőségén, hogy több játékot lefordítsanak, akár szinkronizáljanak, egyszóval teljes értékű piacnak számíthassunk a jövőben. Én legalábbis ebben hiszek, és így teszek.