Gyilkos élmények - Death Rally

Alapvetően nem szeretem azokat a játékokat, amik arról szólnak, hogy minél pusztítóbbak legyünk, de a Death Rally megfogott valamiért. No nem most, hanem '96-ban, amikor MSDOS-ra kiadta az Apogee, és először került a kezeim közé. A játék önmagában talán azzal fogta meg az akkori játékosokat, amivel a mai flashjátékok olyan népszerűek lettek; vegyél egy alap autót, fejleszd, versenyezz, lőjj szét mindenkit, és a kapott pénzből fejlessz tovább, vagy vegyél jobb autót. Akkor szépen végig is játszottam a játékot, és el is felejtettem, mint a legtöbb könnyen felejthető nevet akkoriban.

Death-Rally-Boxart[1].jpgA minap a szemem megakadt a játékok böngészése közben a Death Rally megújított verzióján. Eredetileg ez egy felülnézetes autóverseny, ahol fejleszteni lehet a versenyeken megszerzett pénzből az autót, újakat lehet venni, és ehhez társulnak az ugyancsak megvehető fegyverek. Gondoltam, hogy adok neki egy esélyt, max letörlöm, mint mostanában annyi mindent, nagy bajom nem lehet. Az érdekesség, hogy nem így lett, a cikk írásának a pillanatában már a játékot kimaxoltam, és még mindig nem töröltem le. Hogy mi fogott meg benne? Talán magam sem tudhatom, de abban biztos vagyok, hogy a fejlődési lehetőség sokat dob a dolgon. Ugyan kapott egy hevenyészett történeti szálat is a játék, de ez túlzottan nem befolyásol semmit.

DeathRally_10[1].jpgÖsszességében tehát azt lehet mondani, hogy a játékmenet még mindig maradt a "régi". Ez persze nem teljesen igaz, a legfőbb - és szerintem ezen a ponton - elszúrt része a játéknak, hogy az új autókat nem megvenni lehet, hanem megszerezni játék közben alkatrészenként. A pénzt sem lehet halmozni, ami kicsit úgy érzem, hogy "túlbutított" lett. Ami jó ötlet, hogy lehet a fegyverekbe önteni tonnaszám a pénzt, mert azok nagyon sokáig fejleszthetőek, és ennek megfelelően egyre erősödnek is. Egyébként ezeknek a fegyvereknek is a 0. szintjét először alkatrészenként lehet összegyűjteni.

Death-Rally-PC[1].jpgA verseny menete viszonylag egyszerű. Berak hat autót - velünk együtt - egy pályára, amin valamilyen irányba körbe lehet versenyezni. Bár mekerült a "szórásba" egy új pálya, ettől függetlenül kissé kevésnek éreztem a számukat, kétszer ennyi is simán elfért volna, főleg, hogy túl sokat nem befolyásol a környezet, amik egyébként változatosra sikeredtek. A játék korai szakaszában a lassú, tűzerőben is gyengélkedő autónkkal ne számítsunk nagy sikerekre, javaslom, hogy mindenki kezdje el "gyúrni" a kocsit sebességre. Mert az autón lehet úgy erősíteni a sebességet, a manőverezhetőképességet és a páncélzatot. Meg persze javítani is kell, és a fegyverekre is kell költeni. Menet közben fel lehet szedni egyébként egyxtra nitrót, plusz lőszert, vagy éppen egy javítócsomagot, ami olykor életmentő lehet, hogy be tudjuk fejezni a versenyt.

deathrally.pngHa egy fegyvert felhúzunk maximum szintig, utána már nem lesz gond vele, a későbbiekben azt minden autón lehet használni. Amit sajnálok, hogy az aknákból az ízlésemnek talán egy kissé keveset vihetünk magunkkal, pedig az az egyetlen lehetőségünk, hogy a hátunk mögé is küldjük a halált. Javaslom, hogy mindenképpen könnyed lazításnak töltsétek be ezt a játékot, és bár a felújított verzióban van többjátékos lehetőség, előtte mindenképpen érdemes egyedül végigvinni a játékot, hogy nagyjából azt az érzést elérd, mint a régi  klasszikussal.