Megveszi a Mojang-ot (azaz a Minecraft-ot) a Microsoft?

Az elmúlt napokban felröppent a pletyka, hogy a Microsoft 2 milliárd(!) dollárért tervezi megvenni a Mojang-ot, akik a Minecraftot is jegyzik. A hír nem kisebb helyről indult el, mint a Wall Street Journal-ről, így nem csoda, hogy egy pillanat alatt körbejárta a világot. Erről beszélgettünk többször is a napokban, hogy vajon ez hol érheti meg a Microsoftnak (és a Mojang-nak).

8029850859_f7e41b4e16[1].jpgGondolom, hogy a Minecraft-ot, mint játékot, már nem kell bemutatnom senkinek, hiszen a világ legtöbb példányában eladott PC-s játékáról beszélünk, aminek a cikk írásakor - az összes platformot beleszámolva - 54 millió eladott példánya van. Páratlan siker egy olyan játéktól, ami tulajdonképpen abból él, hogy a modderek készítenek hozzá mindenféle kiegészítőt. De most a téma nem is ez, hanem hogy a Microsoft -nak hol érné meg a Mojang felvásárlása.

Az teljesen egyértelmű gondolom mindenkinek, hogy a Mojang nem látott ennyi pénzt soha, mert ha még azt nézzük is, hogy mondjuk 50 millió példányt értékesített 20 dolláros áron, az is "csak" 1 milliárdos biznisz. Tehát ha ajánlanak nekik kettőt, akkor azért az a legkevesebb, hogy megrezdül - az amúgy nagy cégeket kifejezetten utáló - Notch szempillája. Van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja... De akkor hogy is lehet "kitermelni" egy ekkora bizniszből a pénzt.

exclamation-146074_640[1].pngA cikk innentől kezdve egy fikciót állít fel, tehát gondolatébresztőnek, és nem pedig tények alapján dolgozik. Fontosnak tartom, hogy ezt tudatosítsuk mindenkiben, mielőtt végigvesszük, hogy mi minden jut az eszünkbe, amikor egy ilyen szoftveróriás teszi rá a kezét valamire.

minecraft2_warm[1].jpgAz első kézenfekvő megoldás, hogy a márkanév megszerzésével elkészíti az újabb, 2.0-ás Minecraftot a cég, és utána már "normál" áron adja el, mint teljesértékű játék 40-50 euro között. Mivel megfelelően nagy játékosbázisa van a játéknak, ezért ha csak jobban optimalizált és működik rendesen, valamint van benne néhány "parasztvakító" újdonság, már nem kis összeget termelhet ki, de még mindig nem eleget ahhoz, hogy bomba üzlet legyen. Márpedig azt ne képzeljük, hogy ekkora befektetésből nem akar horror pénzt "kihúzni" a cég. De, akar.

webhosting[1].jpgA másik irányvonal, hogy úgy fejleszti a játékot, hogy a szervereket nem "adja" a játék mellé. Bomba üzlet a hosting, hiába macerás, van hozzá szoftverük (Microsoft, hogyne lenne), szereznek hozzá hardvert, és folyamatos bevételt jelenthet nekik az üzlet. Ráadásul ha elég ügyesek, akkor megtehetik, hogy a szerverek fenntartási költségére létrehoznak közösségi felületeket, ahol össze lehet tarhálni a pénzt a közös szerverre, és a fizetési felületet biztosítva abból is lecsípik a jutalékukat...

minecraft-creeper-merchandisei-just-got-my-first-lot-of-minecraft-merchandise-game-weiver-jgbqi6hr[1].jpgOtt van még a jogok felvásárlásánál a merchandizing kérdéskör, ahol ők árulhatják - hivatalosan kizárólagosan - a creeperbabákat, pólókat, hajtogatható endermaneket és plüss gyémántblokkokat. Megtehetik, hiszen ha a márkanév az övék, akkor a jogok őket illetik meg. Külön jogi osztályt létre lehet hozni arra, hogy pereljék a kézzel készített babák alkotóit, ezáltal plusz bevételre szert téve. Ugye a szabadalomüzérkedés is jó biznisz...

És itt rá is térhetünk az "összeesküvéselméleti" részre, méghozzá a fentebb felsorolt dolgok megfelelő kobinációjára. Ez ugyanis lehetővé tenné, hogy nagyjából behozza neki azt a pénzt, amit rá költött (és még pluszban ugye befektet, hiszen ehhez idő is kell). Képzeljük el azt a lehetséges jövőt, ahol a Minecraft 2.0-t a Microsoft adja ki kizárólag a saját platformjaira, tehát Windows-ra és X-box One és a "The X-box"-ra, az éppen akkor megjelenő újgenerációs konzoljára. A Márkanevet húzónévként használva a DirectX 15-höz, a konzolhoz, és természetesen esze ágában sincs portolni a játékot a Sony gépeire az elkövetkezendő... Soha. Ha megfelelően modolható játékot készít, ami akár konzolokon is képes futni modokkal, cross platform összeköti akár a PC-s gamereket a konzolosokkal, akkor azért szép summát ki fog tudni imádkozni a gamerek zsebeiből. Eladja a konzolját, a játékát, a hostingját, és talán még egy bögrét vagy pólót is. A PC-n ez windows-játék-hosting-bögre négyesben "fizet". Így már biznisz egy befutott márkanevet megvenni horror összegért. A kérdés, hogy bejön-e, és ez óriási kockázat lehet nekik. No meg persze még meg se vette. :D