"Hullámvasutas" moziélmény

4dx-85623427[1].jpgMeghívtak egyik délután moziba és utána vacsizni. Kellemes szombati programnak tűnt jó társaságban, miért ne alapon meg is lódultam. Estére egy szülinapi bulira voltam hivatalos, ezért tudtam előre, hogy a vacsi alatt még nem iszunk, mehetek kocsival. Meg is beszéltük, megyek kocsival, mikorra, és utána megyünk a moziba. A meglepetés csak akkor ért, amikor kiderült, hogy nem hagyományos mozizás lesz, hanem egy számomra teljesen ismeretlen dolog, a 4DX mozizás. Innen indultak a viszontagságaim...

4DX5[1].jpgA moziterem viszonylag szokványosnak nézett ki, nem kellett 3D-s szemüveg a filmhez (Feláldozhatók 3), tehát zavartalanul jöhetett minden, amit a technológia ígért. Lássuk, mit is "tud" ez a 4DX technológia, ami azt ígéri, hogy az érzékelést kiterjeszti, és a különleges effektusokkal fűszerezve a mozizás egy új dimenzióját hozza el. Az ülések mindenféle irányban mozognak, rezegnek, dübögnek ha kell. Szemből fújások, vízpára, a füleinknél fúvókák vannak, a lábunknél és a hátunknál "csiklandozó" található. És ezek még csak a közeli effektek, ehhez társulnak a vászon alatti füstgép, a szélturbinák, amelyek a teremben szellőt tudnak csinálni, stroboszkópok a villanásokhoz, szag-generátorok és akár buborékok is. Egyszóval bevetnek mindent, hogy külső effektusokkal dobják fel a filmélményt.

party[1].jpgSzemély szerint én is hittem ebben fiatalon és bohón, a mai napig szeretem a fénytechnikát. Néha még meg szoktak kérni ismerősök, hogy segítsek nekik a retro bulira összeszedni és felszerelni a tükörgömböt és az egyéb - mások által csak "villogó pepüléknek" hívott - fénytechnikai felszereléseket. Ahogy mindennel, ezzel is komolyan túlzásba lehet esni, és akkor már nem hangulatfokozó, hanem inkább hangulatgyilkos lesz a dolog.

SD%205[1].jpgSejtettük, hogy "rázós élmény" lesz, ezért a pattogatott kukoricát és a normál fedeles üdítőt mellőztük, fél literes flakonokkal felszerelve érkeztünk a moziba. A székek magasítottak, és lábtartójuk picivel a "talajszint" fölött van. Nyilván ez a mozgás és dőlések miatt kell. Nagyjából 15 perccel hamarabb érkeztünk, tehát volt rá lehetőségünk alaposan körülnézni a teremben. Normál mozivászon egy picit erősebben döntött teremben nagy lábtávolságokkal. Nyújtózkodni kell, hogy elérjük az előttünk levő széket. Ott egyébként a hátuljában láthatóak a kifúvók, hogy melyik mit csinál, nem tudjuk, de sejtjük. A terem falain körben hangszórók, a szokásos százhangfalas rendszer, amit a mozikban szoktak használni. Ami feltűnő volt, hogy picit magasabban sok (10+) turbina található, amivel komoly szélhatást lehet a teremben kelteni, illetve stroboszkópok találhatóak, amelyek a villanási effektusokat hivatottak erősíteni. Egyszóval felmértük, hogy mire számíthatunk majd a film alatt. Elsötétedett a terem, és elkezdődött - jobb szót nem találok rá - a másfél órás "hullámvasutas" mozi.

tired[1].gifAkciójelenttel kezdünk, kis székmozgás, rezgés, kicsi dőlés. Kifeszítettek egy acélkábelt a vonat elé, és elkezdődik a mentőakció. A lövéseknél fújnak a fülünkbe, a széknél minden kisztott pofont mi is megkapunk - ugyanis majd' kiesünk belőle, olyan rázkódást és hirtelen irányváltoztatást csinál közben alattunk. Ez a végső akciójelenetnél eljut arra a szintre, hogy szó szerint féltünk, hogy megint akciójelent jön, és ott persze már a vizet is spriccelték közben az arcunkba, a fülünkbe is fújták a levegőt, és stroboszkóppal villogtak. Minden verekedés végén azt volt az érzésünk, mintha tényleg kicsit megvertek volna minket. Ebben az a szörnyű, hogy arra a szintre belőve mindezt, ami még éppen hogy elviselhető, Az éppen hogy alatt azt értem, hogy az első akciójelentnél - és lábon kihordott dupla szívrohamnál - megbeszéltük, hogy akármi lesz, mi megnézzük a filmet.

smiley_surprised[1].pngKörülnéztem néha a teremben, és láttam, hogy nem mi voltunk az egyetlenek, akiket megleptek az effektusok szinkronizálatlanságai, túlzott amplitúdói, amelyek többször nem illeszkedtek a filmhez. Korábban azért jártam moziba, mert relaxáló, pihentető volt, ahol nem mellékesen érdekelt a film is. A nyári matinéelőadások kifejezetten jók voltak hűsölésre és az éjszakai (kimaradt) alvás pótlására. Nos, a 4DX nem erre való, hanem egy meglehetősen intenzív élmény. Nagyon jó lehetne, de az intenzitása túlzásokba ment el, és sok fokozattal kellene visszább venni, hogy az effektus, és ne a székben ülő görcsös kapaszkodás legyen. És sajnos nincsenek megfelelően szinkronizálva a vászon történései az effektekkel, ami néha kifejezetten zavaróak. Összességében tehát picit pozitív, picit negatív vegyes érzéseim voltak a technológiával kapcsolatban. Nagyon jó lehetne, de valahogy a balansz még nincs meg a film és az effektusok között. Ennek ellenére egyszer minden ki kell próbálni, hát mi most ezt vettük górcső alá, de a film alatt megbeszéltük, hogy legközelebb nyugisabb élményre vágyunk, és inkább paintball-ozni megyünk...

Címkék: mozi pala 4dx